Zelf initiatief tot onderhoud van de bermen in Bilthoven Noord

Eén van onze leden roept op tot zelf initiatief voor het onderhoud van de bermen in Bilthoven Noord

De ‘profielen’ van veel lanen in Bilthoven Noord zijn heel bijzonder: Voortuin - haag of hek (haag is mooier) - de berm met gras en hierin grote laanbomen - en dan de bestrating in straatklinkers uitgevoerd. En aan de andere kant weer een berm enz. En dat alles in een royale maat.

Onderhoud door de gemeente is minimaal en daarom doen een aantal bewoners van de Zweerslaan dat nu zelf. De maanden maart en april zijn prima om met het onderhoud te beginnen. Met grashark vuil, takken en bladeren van de winterperiode weghalen. Zo nodig de kale plekken met graszaad inzaaien en wat korrelmest strooien voor de groei. Na het inzaaien is het wel goed om als bescherming van deze ingezaaide plekken, bamboestokken met afzetlint te plaatsen en in de groeiperiode het gras regelmatig te maaien.

Op foto 1 staan er vrijwel geen auto’s in de bermen geparkeerd. Dat is prima want vooral het ‘lang’ parkeren is niet bevorderlijk voor het groen houden van het gras.

In een deel van de Mozartlaan groeien in de bermen, in het vroege voorjaar, heel veel krokussen in het gras. Prachtig om te zien! Zo kan het dus ook (foto 2).

Aan de slag dus om onze groene bermen ook echt groen en mooi te houden.

 Jacques van Klooster